BE rijbewijs

E achter B

In de praktijk blijkt, dat er nogal eens verwarring is over de bevoegdheid van het rijbewijs B inzake het rijden van een personenwagen met aanhanger of caravan. Als men bijvoorbeeld met een zware caravan, een paardentrailer of boottrailer rijdt is vaak het rijbewijs BE vereist.

 

Ter verduidelijking treft u onderstaand de verschillende eisen en bevoegdheden van de rijbewijzen B/BE aan:

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenwagen met een aanhanger, waarvan de toegestane maximum massa (=het ledig gewicht + het laadvermogen) niet meer is dan 750 kg. In een aantal gevallen is het echter toegestaan, dat de toegestane maximum massa deze 750 kg overschrijdt. Voorwaarden daarbij zijn: De toegestane maximum massa van de aanhanger mag niet meer bedragen dan de ledige massa (=kenteken gewicht) van het trekkend voertuig.De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg.

Rijbewijs BE Bij dit rijbewijs is het gewicht van de aanhanger slechts gebonden aan de technische mogelijkheden van het trekkend voertuig (max. trekhaaklast); dit staat vermeld op het kenteken. Het gewicht van de totale combinatie mag de 3500 kg overschrijden.